5 maart: Sportvisserij Z.W.N. Gesloten tijden: zo zit het!

Volgens Sportvisserij Z.W.N. roepen ieder voorjaar de gesloten tijden voor aas- en vissoorten weer vragen op bij de sportvissers. Zeker omdat de gesloten tijd voor snoek eerder ingaat dan die voor het vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje.

 

De verwarring ontstaat telkens in maart. Vanaf 1 maart is een gesloten tijd voor de snoek van kracht. Dit betekent dat iedere gevangen snoek direct in hetzelfde water moet worden teruggezet – op grond van de voorwaarden in de vergunning is het overigens vrijwel altijd verboden om snoek te behouden. Daarentegen mag in de maand maart nog wel worden gevist met  kunstaas, en stukje brood of een dood visje.

 

Maart

Vang je in maart een snoekbaars of baars die voldoet aan de minimummaat, dan mag deze vis (desgewenst) worden meegenomen als voorwaarden van de vergunning dat tenminste toestaan. Zou je in deze maand echter een snoek vangen, dan moet die direct weer in hetzelfde water worden teruggezet. Dit vanwege de gesloten tijd die dan van kracht is.

April en Mei

Pas vanaf 1 april tot en met de laatste zaterdag van mei mag niet met kunstaas (met uitzondering van kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm), een stukje vis of met een dode vis worden gevist. Naast deze gesloten tijd voor aassoorten geldt in diezelfde periode  ook een gesloten tijd voor snoek, snoekbaars en baars. Ieder van deze drie vissoorten die wordt gevangen, moet dus direct worden teruggezet.

Vanaf de laatste zaterdag in mei (Nationale Hengeldag) eindigen de gesloten tijd aassoorten en de gesloten tijd voor snoek, snoekbaars en baars. Dus vanaf 27 mei wettelijk gezien weer met alle aassoorten vissen en mogen bovenmaatse snoekbaarzen en baarzen (en in een zeer enkel geval ook snoek) worden behouden voor zover de voorwaarden van de vergunning dat toestaan.

 

Aldus een persbericht van Sportvisserij Zuid West Nederland.