9 mei: Sportvisserij Loodvrij

Een beter milieu begint bij jezelf. En als sportvisser ga je natuurlijk voor een schoon watermilieu. Lood hoort daar niet in thuis, want dit metaal is vervuilend en ongezond voor mens en dier.

Naar een loodvrije sportvisserij!

Sportvisserij Nederland werkt samen met de Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten en Dibevo aan de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Lood is een giftige stof voor mens en dier en hoort niet in het milieu thuis. Doel is dan ook om het loodgebruik in de sportvisserij in drie jaar met 30% te reduceren en in 2027 een volledig loodvrije hengelsport te hebben.

 

 

Sportvisserij Nederland zet daarom in op het gebruik van milieuvriendelijke alternatieven om tot een loodvrije hengelsport te komen.

Witvissen:

Voor de feedervisserij zijn meerdere voerkorven van ijzer/staal verkrijgbaar. Ook method feeders zijn in uiteenlopende milieuvriendelijke soorten en maten in de winkel te vinden. Voor de bekende loodhagels zijn de “non-toxic”varianten van veelal tin het beste alternatief.

Hiervoor wordt naar een nog milieuvriendelijker alternatief gezocht. Voor zwaardere dobbers, bijvoorbeeld voor de matchhengel, bieden olivettes van wolfraam/tungsten uitkomst.

Roofvissen:

Wolfraam/tungsten is een uitstekend milieuvrienderlijk alternatief voor lood. Tungsten is harder, zwaarder en daarmee kleiner dan lood in hetzelfde gewicht.

Dit biedt grote voordelen zoals het beter voelen van de bodemstructuur, betere werpeigenschappen en een verfijndere visserij. Jigheads, dropshotgewichten en bullet weights zijn goed verkrijgbaar van verschillende merken.

Karpervissen:

Karpervissers hebben een ruime keuze aan milieuvriendelijke alternatieven van steen, ijzer/staat en (verzwaard) beton. Zowel voor de liefhebbers van wartellood als inlines zijn modellen van diverse fabrikanten  verkrijgbaar.

 

Voor meer informatie en een overzicht van loodalternatieven.

Ga naar www. sportvisserijloodvrij.nl