9 mrt: De gesloten tijd hoe zit het ook al weer (zo zit het)

De gesloten tijd voor snoek, snoekbaars en baars.

Van 1 april tot de laatste zaterdag van mei is het verboden om in Nederlands binnenwater te vissen met vrijwel alle soorten kunstaas. Ook voor een aantal vissoorten geldt deze periode in Nederland als gesloten tijd. Vang je zo’n vissoort in die periode, dan moet je die met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behanden en direct in hetzelfde water terugzetten.

 

De gesloten tijd geldt onder meer voor snoek (van 1 maart tot de laatste zaterdag van mei) en voor snoekbaars en baars (beide van 1 april tot de laatste zaterdag van mei). Over de gesloten tijd voor snoek in maart bestaat nog wel eens onduidelijkheid. Verwarrend is dat je in deze maand volgens de wet nog wél gewoon mag vissen met kunstaas of een dood visje. Wat de wet daarmee in feite bedoelt, is dat je in maart in Nederland gewoon op roofvis mag vissen, ook op snoek. Maar als je in maart een snoek vangt, dan dien je die direct terug te zetten in hetzelfde water.

Op grond van de algemene voorwaarden die bij de VISpas horen, moet snoek in Nederland sowieso vrijwel overal het hele jaar door direct worden teruggezet.

 

Juist dankzij die regel zwemmen in Nederland zoveel prachtige, grote snoeken rond!