27 okt: Uit Alverput vissen verwijderd i.v.m. baggerwerkzaamheden

Op donderdag 27 oktober heeft Visserij Service Nederland de vissen uit de Alverput gehaald i.v.m. de baggerwerkzaamheden.  Deze vissen gaan tijdelijk in een bun om later weer terug gezet te worden.  Een leuk gezicht om het te zien als het net zich sluit en nieuwsgierig als wij zijn, kijken wat er in zit.  Er kwamen grote snoeken, brasem, zeelt, roofblei  en een hele grote spiegelkarper, ook een schubkarper te voorschijn. Ook heel veel kleine visjes waren er te zien.

Een zegen trekken. Dat zie je hier gebeuren. Het net wordt met een hele grote boog in het water gedaan en dan gaan  ze trekken om de vissen in de fuik te krijgen en later er uit scheppen.

Aan belangstelling geen gebrek, allen waren nieuwsgierig!  Een grote spiegelkarper, Glenn denkt dat hij wel 10 kilo weegt. Jan de Ruiter heel blij dat hij een roofblei mocht tonen.

Zo hebben ze het verschillende keren gedaan. Op de 3e foto zie je wel 3 bakken met brasems.

Krijgt u een indruk met hoeveel beleid en zorg de vissen uit het water gehaald worden.  Als er gebaggerd is gaan ze weer snel terug en hopen dat alle vissers blij zijn dat de Alverput dieper is geworden!   

Nog even terug naar de roofblei, hoe hij in de put gekomen, misschien met het uitzetten van brasems. Maar het is toch geen kleine vis, die hier getoond wordt, zeker 60 cm.  Heb het even opgezocht.  Komen van oorsprong uit het stroomgebied van de Donau. Via grensoverschrijdende beken zoals het Roer, komt soms een exemplaar ons land binnen.  De roofblei voedt zich met insecten (larven) en vissen.  Hij doet zijn naam niet voor niets eer aan. Roofblei.